آرش دهقانشاد کارگردان نمایش «خداحافظی نکردی با نجمه، سورچی» که این روزها در تماشاخانه ملک روی صحنه است درباره انتخاب این نمایشنامه برای اجرا به خبرنگار مهر گفت: حمیدرضا آذرنگ نویسنده نمایشنامه از دوستان قدیمی من است و علاوه بر این نوشتههای او را هم خیلی دوست دارم چون نمایشنامههایش به شدت تصویری هستند و قابلیت تبدیل شدن به فیلم را دارند مانند فیلم «روزی روزگاری آبادان» که خودش از روی یکی از نمایشنامههایش ساخته است.
وی ادامه داد: به دلیل علاقه ام به آثار آذرنگ چند سال قبل از او درخواست کردم که نمایشنامه «خداحافظی نکردی با نجمه، سورچی» را به صحنه ببرم و او هم این اجازه را به من داد. مرحله آماده سازی نمایش از سه چهار ماه پیش آغاز شد و من از امین میری، آیه کیان پور، علی پویا قاسمی، دنیا فتحی را برای بازی در نمایش دعوت به همکاری کردم و در کنارش هم دوستان دیگری چون سهیل دانش اشراقی به عنوان طراح صحنه، علی کوزه گر طراح نور، پگاه ترکی طراح لباس، علی شفیعی ثابت طراح گریم، حسام ناصری آهنگساز، محمد اصغری طراح لباس و … لطف کردند و در این کار در کنار من حضور دارند. همه عوامل با توجه به اینکه این کار اولین کارگردانی من در تئاتر محسوب میشود به من اعتماد کردند و حضور در این نمایش را پذیرفتند.
دهقانشاد درباره طراحی لباس و دکور نمایش توضیح داد: داستان نمایش در اواخر دوره قاجار میگذرد و چون تخصص پگاه ترکی که این روزها به عنوان طراح لباس در سریال «سووشون» نرگس آبیار حضور دارد طراحی لباسهای تاریخی است و اشراف زیادی به این حوزه دارد، انتخاب مناسبی برای نمایش بود که لطف کرد و با وجودی مشغله کاری در کنار گروه قرار گرفت. سهیل دانش اشراقی هم دکوری برای نمایش طراحی کرده که در عین وفاداری به زمان گذشته، خیلی مدرن است و همین پارادوکسی که بین طراحی لباسها و صحنه شکل گرفته است این مساله را به مخاطب گوشزد میکند که در عین اینکه قصه گذشته را میبینیم، قصه، قصه حال هم است. همینطور در موسیقی هم از هیچ ساز سنتی استفاده نشده است.
دهقان شاد درباره اینکه این اجرا چه تفاوتی با نسخههای قدیمیتری که توسط خود آذرنگ هم اجرا شده اند، دارد، گفت: من پیش از این هیچ کدام از اجراهای نمایش را ندیدم و هنوز فیلم اجرا را هم ندیده ام. در واقع کمی برایم ترسناک است چون حمید آذرنگ بازیگر، نویسنده و کارگردان خیلی خوبی است از این رو نمیخواهم اجرایم را با کار او مقایسه کنم. این نمایشنامه تاریخ مصرف ندارد و تلنگری میزند به اعتقادات کورکورانه و خرافاتی که در بین برخی از ما جریان دارد اما نکته مورد توجه این است که همه آدمهای قصه خاکستری هستند و اگر اتفاقی هم رقم میخورد به خاطر جبری است که درگیرش هستند به همین دلیل هم میتوانید به آنها حق بدهید و هم ندهید. این نمایش در عین روایت گذشته، قصه حال است.
این مشاور کارگردان و مدیرتولید تئاتر و سینما درباره رویکردش به متن عنوان کرد: در این اجرا کاملاً به متن وفادار هستم و تنها در بخشهایی از حمید آذرنگ اجازه گرفتم و برخی دیالوگها را حذف کردم چون داستان را به سمت و سوی دیگری میبرد. ادبیات دیالوگها ادبیات سخت و شاعرانهای است و برای بازیگران به نوعی چالش به حساب میآمد اما من اجرا را خیلی رئالیستی دیدم و بازیها هم به همین سمت و سو گرایش پیدا کرده است.
این بازیگر و کارگردان تئاتر در ادامه درباره اجرا در تماشاخانه ملک یادآور شد: در همه کارها تلاش میکنم احترام بازیگران و عوامل کار حفظ شود از این رو این نمایش تهیه کننده هم ندارد تا انتظارات نامعمولی از گروهم وجود داشته باشد. در واقع احترام و حفظ شأن و حرمت گروه برای من از اهمیت زیادی برخوردار است و تماشاخانه ملک این موارد را دارا بود و بچهها در تمرینها و زمان اجرا آرامش زیادی داشتند که برایم خیلی مهم بود.
نمایش «خداحافظی نکردی با نجمه، سورچی» اجرای خود را از ۱۶ شهریور ماه ساعت ۱۹ در تماشاخانه ملک آغاز کرده است.
«خداحافظی نکردی با نجمه، سورچی» درباره یک سورچی و یک سرکنسول است که هر ۲ نفر اعتقادات مختلفی دارند ولی هر ۲ پدر یک فرزند معلول هستند. قانع کردن سرکنسول درباره شفادهی امام رضا (ع) توسط زنی به نام نجمه که در اصل نام او فتانه است توسط زن و فرزند بزرگ سورچی سبب درگیریها و تضاد اعتقادی در داستان این نمایشنامه میشود.
نظر شما